Mandag 16.04 arrangerte Vektorprogrammet i samarbeid med linjeforeningen Nabla, et populærforedrag med Stian Sandø (26) i Trondheim. Sandø har blitt kjent gjennom sin jobb som programleder for Newton, og har også nå nylig vært å se på Farmen kjendis. Han studerer datateknologi på NTNU, og holder på med en master i kunstig intelligens. Dette var også temaet for foredraget hans.

Under foredraget fortalte Sandø om hvordan kunstig intelligens allerede påvirker samfunnet vårt i dag uten at vi merker det. Han påstod at vi kommer til å legge enda mer merke til det i fremtiden, ved blant annet at mange jobber kommer til å bli tatt over av ny teknologi. Det vil føre til arbeidsledighet, men samtidig vil det dukke opp nye jobber. Kunstig intelligens vil i følge Sandø også føre til at vi som mennesker kommer til å endre oss, ved at vi ikke trenger å jobbe for de tingene vi trenger i like stor grad som før og vi trenger ikke lenger å samarbeide så mye.

Sandø har rukket å gjøre mye siden han fullførte videregående. Han har blant annet vært med å lage appen Flare sammen med tre venner. Dette er en anti-voldtektsapp som gjør at brukere kan se om noen i nærheten trenger hjelp. Engasjementet hans for dette er sterkt. Han mener dette er enkel teknologi som vi har hatt tilgang til lenge, men ikke fått brukt riktig. Ideen til appen kom under UKA 2013, da det skjedde en voldtekt i Høyskoleparken, like ved der de selv oppholdt seg. At dette kunne skje så nærme uten at noen merket det, syntes de var helt utrolig, og de valgte derfor å gjøre noe med problemet.

I tillegg til dette, og en god del gaming av World of Worldcraft, begynte han som programleder for Newton i 2015. Han var også programleder for sommeråpent sommeren 2017. I følge Sandø selv foretrekker han å jobbe framfor å være student, selv om han setter pris på friheten ved å være student. Han har til tider vært en svært hardtarbeidene student, og satt i følge han selv 12 timer om dagen og jobbet, hver dag, de to første årene av studiet. Tredjeåret fikk han jobben i Newton, og etter dette dabbet jobbingen litt av. Stian engasjerer seg for miljøet, og ville aller helst gå energi og miljø, men valgte datateknologi av rent praktiske årsaker. Programmering har aldri vært et problem, dette hadde han lært seg selv.

5 Kjappe fra Stian om farmen og livet ellers:

1. Hvilke av deltagerne likte du mest på farmen kjendis?

Aune Sand

2. Cavasøndag på Barmuda eller hjemme?

Barmuda, var der senest i går.

3. Antall alkoholenheter i uken?

Ca. 15.

4.  Liker du best å være student eller å jobbe?

Å jobbe for seg selv er det diggeste, men savner å være student når man ikke er student.

5.  Ranger farmen-opplevelsen på en skala fra 1-10

10! Fordi jeg fikk flashback til hvordan samfunnet kunne vært og ble tvunget til å være med en viss mengde mennesker hele tiden. Hvis man sliter i et lite samfunn, må man snakke med andre mennesker og man må bry seg. Slik er det ikke i dag. Så det har endret livssynet i etterkant og jeg vurdert å skaffe meg (tek)gård og skal lage husbåt i sommer.