I samarbeid med linjeforeningen Nabla inviterte vi i høst til motivasjonsforedrag med den australske matematikeren Colin Wright. Før foredraget fikk vi gleden av å slå av en prat.

 

Så hyggelig at du ville komme til Norge, og så flott at vi kunne få møte deg! Kan du fortelle litt om deg selv og hva du har gjort for å komme dit du er i dag?

- Jeg er født og oppvokst i Australia og tok min første grad i Melbourne, før jeg dro til Cambridge i England for å ta en doktorgrad. Etter dette jobbet jeg noen år på universitetene i Manchester og Liverpool, før jeg mer eller mindre ble headhuntet til industrien i 1993. Der har jeg jobbet i et selskap for å utlede algoritmer som gjør det mulig for skip å navigere på havet. I dag er jeg medeier i dette selskapet. I tillegg til dette holder jeg foredrag rundt om i verden, og det er dette foredraget som har ført meg til Norge. I løpet av de siste årene har jeg holdt flere og flere foredrag og vært mindre og mindre i industrien.

 

Får du tid til å gjøre noe utenom matematikk og sjonglering?

- Da jeg vokste opp, holdt jeg mye på med sport. Jeg spilte golf, squash og fotball i tillegg til å sykle. I dag liker jeg å lage små dataprogrammer, og jeg har danset en del selskapsdans. Det var på et dansekurs jeg traff hun jeg er gift med.

 

Du gir inntrykk av at du er veldig engasjert i det du driver med. Visste du at det var matematikk du ønsket å holde på med da du var ung?

- Jeg var vel en typisk nerd da jeg var yngre. Jeg har alltid likt matematikk, og spesielt var jeg glad i summer. Det som er så interessant med matematikk, er at det dukker opp overalt, på steder der du minst forventer det. Det var for eksempel en overraskelse for meg at de trengte en matematiker i industrien. Jeg gjør faktisk mye interessant matematikk i den jobben.

 

Siden du alltid visste at du ville studere og jobbe med matematikk, var det noen gang noe problem å holde seg motivert?

- For meg var det aldri noe problem. Jeg elsker og har alltid elsket å jobbe med oppgaver og problemer å løse, som matematikkspill og nøtter. Det er ikke vanskelig å holde seg motivert når du har så mange nøtter og kan vise dem til andre. Det er så morsomt når de strever, men enda morsommere når de får det til! Jeg har alltid likt jakten på en løsning. Jeg har også vært heldig fordi jeg ikke har slitt så mye.

 

Realfagsrekruttering er en utfordring i mange land, deriblant Norge. Hvorfor tror du matematikk har blitt så skummelt?

- Mange mennesker går ut av skolen og tror at matematikk er noen tilfeldige regler som man må lære seg. Det er viktig å få fram at matematikk kan brukes til noe, og at det er et verktøy man kan bruke senere. Det gir deg muligheten til å gjøre ting du ellers ikke kunne gjort, og det gir deg en innfallsvinkel som kan komme til nytte i mange typer problemstillinger. Matematikk er altså ikke kun et sett med regler. Budskapet mitt er at matematikk dukker opp når du minst forventer det.